fredag den 21. august 2015

Lortesagaen - et studie i brunt

Lort er sjovt. Ja, men også rimelig anstrengende i de mængder vi dealer med lige i øjeblikket.

Aften 1: Martha var blevet puttet, men knoldede rundt. Vi hørte hende stå ude på reposet og kalde. Og hvilket syn der mødte os. Hele hendes dør var smurt ind i lort. Oh dear. Hun havde taget bleen af, og på en måde fået lort på hænderne, som hun så dekorerede døren med. Jeg ved ikke hvor meget der var sjov a la "Martha maler!" og hvor meget der bare var et forsøg på at få det af fingrene. Hun kom i bad og døren blev vasket. 

Aften 2: efter en dag hvor hun adskillige gange havde smidt bleen (dog kun med tis i) håbede vi stærkt på en lortefri aften. No such luck. Der blev puslet fra førstesalen. På reposet var der en stor pøl af tis. Med splashZone langt ned af trappen. Please please please vær bare tis! 
No Way. Denne gang hvor lorten smurt ud over gulvet. Hun havde smidt bleen, lorten var landet på gulvet hvor hun havde fået trådt i den. Oh crap for en stank! Barn i bad, gulv i bad. Og SÅ godnat!

Aften 3: endnu en dag med mange blesmidninger, men ingen interesse i at sidde på toilettet eller potten. "nej ikke 'lettet!" Puslen på førstesalen. Pøl af tis på reposet. Check. Åh nej, hvilket syn mon skulle møde os os på værelset? Oh thank god, lorten lå intakt i bleen på gulvet. Skidegodt Martha (No pun intended) 
I et forsøg på damage control placerede vi potten på værelset (hvis du skal tisse eller lave lort, så sæt dig på potten!" Og så leverede damen en tissetår i potten. Dygtiiiig! Hun plejer ellers at være ret så uinteresseret i den der åndssvage potte. Barn og interiør slap for bad. Og så godnat.

Aften 4: Damen smed bleen under aftensmaden. Og med en heftig årvågenhed og adskillige "Martha hvis du skal tisse eller lave lort er det ude på toilettet. Kald på mor og far" trissede hun rundt i bar røv. Hun er også i en periode hvor det der med at sidde ned og spise aftensmad er den værste tortur hun kan forestille sig. Det er en anden historie og en anden udfordring vi OGSÅ arbejder heftigt på i øjeblikket. 
Men uanset hvor årvågne vi begge syntes vi var, nåede frøkenen at sprede balderne og levere en dej lige midt på stuegulvet. Goddamit Alexis! 
Men da aftenens skidning nu var overstået, var resten af aftenen lortefri. Halleluja.

Delkonklusion: 4 dages lortefest, men med en lille progression. Damen er tydeligvis på vej til at blive blefri, men på en ret så træls måde. Det kunne være rart, hvis hun snart fik lært at sige til, før bleen blev flået af. Vi ville også sætte pris på at hun gad sidde på toilettet, og det mindste FORSØGE af levere i tønden. Nogle gange kan hun lokkes derop, men det er meget begrænset hvor meget der sker. En bittelille tissetår en gang eller to og så ellers iPad med tegnefilm, og rigeligt brok og råb og hysteri. Vi forsøger at tvinge hende derop i forbindelse med aftentoilette og i løbet af dagen når hun indikerer at bleen irriterer hende (9 ud af 10 gange er det, at hun har flået den af - mundtlig kommunikation gør hun ikke meget i) Alle aftener har hun været træt og brugt, og fået en rimelig hyggelig og rolig godnatlæsning, så det er så røvtræls, at hun så ikke lægger sig til at sove og gemmer den bæ til næste morgen. Men nej nej, hun skal da knolde rundt, rode, larme, rode, råbe, synge, rode spille musik og nå ja...rode. 

Aften 5: det er i dag. Martha pøllede lige før aftensmaden, så vi håbede inderligt at vi kunne få en lortefri hyggeaften. Det er jo fredag... Jeg havde en hyggelig og rolig aftentoilette med Martha. De andre aftener har haft noget brok, skrig og gråd. Når mor og far er stressede og sure, smitter det så frygteligt af på afkommet. Men i dag var rolig og rar. Og det håbede jeg virkelig ville gøre, at det trætte barn ville lægge sig ned og sove nogenlunde med det samme. Afskidning på toilettet blev det ikke til. Hun pure nægtede at nærme sig tønden. Nå, fingers crossed. Måske lægger hun sig til at sove med det samme?
Enormt hyggelig putning. Masser af kys og kram, vi sang og læste og hun lagde sig artigt på puden. 
En halv time senere. Hmm Martha støver rundt på førstesalen. Bare hun ikke vækker Arnold. Nå der blev stille. En time senere. Temmelig meget knolden rundt på førstesalen. Goddammit hvorfor sover det barn ikke? Op af trappen. Krydsede fingre. Please please please. No more shit please!

Brunt helvede på reposet! Brunt helvede på barnet. Der var lort über alles! Hendes hænder var smurt ind. Der var lort på benene, armene, i håret. Ud over hele gulvet (altså reposet er ret lille, en halv kvadratmeter - but still), på karme og diverse. "DU RØRER IKKE NOGET MARTHA!" Ned af trappen med lortebarnet. Helt glad og lidt forvirret var hun. Og lidt irriteret over ikke at måtte bruge hænderne. Holy moly! Det er et under at jeg ikke brækkede mig. Det er nok det klammeste jeg har oplevet, sådan in real life. Ud i brusebadet. Jeg spulede og spulede og spulede, men det sad bare fast på hænderne. Nå, så måtte jeg jo selv gnide det af med rigelige mængder sæbe. Føj føj føj. Da hænderne var hudfarvede igen, røg hun i badekarret. Hun syntes det var herrehyggeligt sådan at komme i bad. Hun snakkede og snakkede om alt muligt, imens jeg forsøgte med tydelige ord at banke denne sætning ind i knolden på hende: "når du skal lave lort, skal du kalde på mor og far" . Jeg gentog det igen og igen og igen og hun jammede bare over "vandet løber ned i kloakken" "man skal bruge sæbe" "lort på alle hænderne" etc. Selektiv hørelse? Ja det tror jeg nok lige! 
Nikolaj fik den anden lortetjans. Og han var sur. Martha var kærlig og sød og ville bare kramme og sidde og nusse i håndklædet. 
Nu sover hun og vi sidder her og jeg synes her lugter af lort overalt. 

Teorier? Masser. 
-Hun søger opmærksomhed. Negativ såvel som positiv. Når man kommer i bad langt over sin sengetid er det masser af dejlig solotid med mor og far. 
-hun kan ikke lide at have bleen på når der er noget i den. Så meget har vi forstået. Men hun har ikke forstået at hun har behov for voksenhjælp når den er fyldt. Hun tror hun bare kan styre det selv.
-hun skal skide fast før sengetid, men har ikke knækket koden med toilet eller potte. 
-hun har ikke føling med sin krop i forhold til at sige til eller på anden måde reagere FØR hun tisser eller skider, så at droppe bleen helt er ikke en mulighed endnu. 
-der er låge øverst på trappen, så hun kan ikke komme ned. Det kræver at hun kalder på os. Men hun råber, snakker, dimser så meget rundt (og om alt muligt andet), at det kan være svært at høre hvornår det er the Real deal. Og hun har jo endnu ikke mundtligt kommunikeret noget med fyldt ble, så hvad pokker skal vi lytte efter?
-vi vil fremover holde lågen åben om aftenen. Hun kommer helt 100 rendende med alle mulige andre ærinder, men måske kan vi må at fange en lortesituation før den udvikler sig.  

So there you have it. Lort, lort og lidt mere lort. Man må gerne grine. Det ville jeg også selv have gjort. Oh og hvilken tale jeg skal holde til hendes 18-års fødselsdag! 
Men konkrete råd, tips og opmuntring er også velkomne. 

Morgendagens bæ in the making

Ingen kommentarer:

Send en kommentar