tirsdag den 9. juni 2015

Perledims - et kreaindlæg


I disse eksamenstider har jeg en del del værkstedsaktivitet på efterskolen. Dvs de elever der ikke har prøve den pågældende dag, skal vælge sig ind på en aktivitet. Jeg satser på det trygge og har lavet forskellige kreative værksteder. En af dem har været, med et elegant navn, Perledims. 
Det er i bund og grund arbejde med Hamaperler på nye måder. Perleplader er bandlyst, men nye måder at bruge de simple smelteperler er i højsædet.
Fokus har været på armbånd af smeltede perler og skåle. 
Det første er latterligt simpelt og giver et ret elegant resultat. 
Man stiller sine perler på en bageplade, og bager dem ved 200 grader i ca 5 minutter, eller indtil de er flade. Så trækker man dem på elastiksnor. Et voila. Et fint armbånd med et knapt så børnehavet udtryk end hvis de bare var trukket på elastiksnor som de var.

Den anden mulighed var skåle. Man skal bruge en lille skål der kan tåle at komme i ovnen, enten i metal eller de klassiske glasskåle som fås i en milliard størrelser. Start med en lille, det tager noget tid. Skålen skal fedtes ind, så perlen ikke sidder fast. Lidt madolie eller sprayfedtstof er smart. Den elegante skål fås ved nøjsommeligt at stille alle perlerne op. Start i bunden og arbejd dig op af siderne. Jeg er mest til et tilfældigt look, eleverne eksperimenterede med mønstre. De blev ret flotte. 
Man kan også lave den endnu mere tilfældig, hvis man bare hælder perlerne i skålen og fordeler dem så de er i et lag. Nogle står op, andre er på siden. Jeg er mest til den hvor de står op, men laver man skålene med mindre børn, kan det sagtens fungere med et mere tilfældigt look. 
Bag skålen ved 200 grader indtil den er færdig, 6-10 minutter. Stil skålen under den kolde hane, indtil perleskålen slipper af sig selv. 
Tilfældig skål, miniskål hvor perlerne er stillet op, og et armbånd. 

Skålene er velegnede til smådimser som fx øreringe, knapper, hårnåle, knappenåle, nøgler, mønter etc. Men ret uegnet som suppeskål...Ingen kommentarer:

Send en kommentar