onsdag den 24. juli 2013

Lises, Nikolajs og Marthas helt fantastiske tur til Sardinien – eller ”historien om hvordan Hr og Fru Storbyferie gik på kompromis da de blev forældre til en lille gøj” DEL 1

Dag 0
Det er søndag, og vi vasker og pakker. Vi er stadig trætte efter vores 4 dages roadtrip som vi kom hjem fra i går aftes.  Min telefon er uden for pædagogisk rækkevidde i forbindelse med teleselskabsskift, men efter 1½ time med iTunes osv virker den endelig. Desværre kom jeg så først i seng lidt i 12. Vækkeuret ringer klokken 3. Gyyys!

Dag 1 – mandag
Vækkeurene ringer skingert og vi tumler ud af sengene. Laver madpakker og kommer i tøjet. I sidste øjeblik hiver jeg Martha op og klæder hende på og giver hende havregryn. Hun er meget plingvågen. Vi kommer af sted lidt i 4. Det kører jo det her!
Parkerer i billig parkering hvilket betyder bus til terminalen. Men det er fint. Ingen stress. Vi står i check-in-køen lige foran nogen vi hurtigt døber Familien Brok. Det er bare en endeløs række af ”De gør det her hver dag, så burde de være hurtigere”, ”Vi skulle have taget den anden kø” osv osv. Og det mest tossede er, det overhovedet ikke går langsommere end man bør forvente når man man skal tjekke 150 mennesker ind på et charterfly. Nåmmen det går faktisk slag i slag, vi når ikke at kede os, før vi skal gå til gaten. Vi havde været nervøse/spændte på hvordan den unge dame ville tage det der med at flyve. Men det går bare så fint. Hun er jo totalt i gøjealderen, så det med at sidde stille er ikke et hit, men hun får ikke propper i ørene eller noget andet alvorligt. Hun mosler bare rundt på os. Foran Niko sidder en lille dreng som bliver helt skudt i Martha. Han hedder Ruben, og vi møder ham og hans familie mange gange i løbet af ugen.
We are on our way. Og Niko har endda taget en italiensk retrofodboldtrøje på i dagens anledning

 De to gøjer (15 måneder og ca. 5 år) griner og ”snakker” henover sæderne.  Den mindste gøj tager også 20 minutter på øjet.
Ankomst og transferbus forløber fint. Alghero lufthavn ligger kun 15-20 minutter fra byen. Vi ankommer til Buganvillea, og er trætte, svedige og tørstige. Men ak, vi kan ikke tjekke ind. De forrige gæster er ikke skredet endnu. De andre familier der også må sidde og vente pakker badetøj ud og hopper i poolen, men det magter jeg altså ikke, når jeg ikke ved hvornår vi får nøglen. Jeg går i supermarkedet efter cola og vand, og så venter vi ellers. 1½ time tror jeg der går, og SÅ endelig er nøglen vores. Det er en fin lejlighed, men god plads, altan mod gaden og babysengen står allerede redt og klar. Læks. Men vi TAPsveder. Jeg synes ellers 49 euro for aircon i en uge var pebret, men vi tager en rask beslutning og smider pengene. Og OMG hvor ´blev vi glade for det! Vi tog et hurtigt dyp i poolen. Martha var noget ræd, prøvede nærmest at kravle ind i mig.
En ikke så kry gøgler er i poolen for første gang
 Men det det var dejligt at køle ned. Bagefter gik vi op for at holde siesta, og indhente lidt af den tabte nattesøvn. ZzzZZZzzz. Klokken ca 17 vågnede vi alle tre og var røvsultne. Gik ud i området ved Via Lido for at finde et eller andet at spise. Men det var det der ikke rigtig frokost, ikke rigtig aftensmadstidspunkt, så alt var lukket. Vi gik i stedet i supermarkedet og købte brød, pålæg og ost. Det var også udmærket. Martha gnaskede i hvert fald gladeligt brød i sig. Klokken 18.30 var der det der obligatoriske infomøde som altid findes på charterferier. Vi tog med, for det var jo første gang på Sardinien og første gang på charter. Martha var konsekvent ”den lille fyr”, trods pink body. Vi bookede os på en sejltur til Capo Caccia fredag. Resten af udflugterne løs også spændende, men var ikke småbørnsvenlige (snorkletur og middag på Agroturisti ristorante, som er en meget autentisk sardisk madoplevelse. Men det sluttede først ved 1-tiden om natten, så nok ikke det bedste. Vi fik også tips til restauranter og ting man kunne lave på egen hånd, fx marked og togtur.
Vi spiste aftensmad på les Arenes, som var den restaurant der lå i underetagen på Buganvillea. Vi fik klassiske antipasti. En med kød og ost og en med skaldyr. Til hovedret fik jeg en pastaret med lam, som lignede melorme, men smagte formidabelt. Nikolaj fik en ½ meter pizza. Stedet specialitet; pizza i metermål. Martha krummede absurd meget med brød, pizza, pomfritter etc. Og så har hun fået en mani med trapper. De skal udforskes. Så hun kravlede op og ned og op og ned og op og ned os osv osv. Liiiidt irriterende for tjenerne.
Les Arenes hvor vi indtog dejlig mad og vin

Vi tumlede op i lejligheden. Aaah dejlig køligt! Her er 35 grader, og selv når solen er gået ned er det trykkende varmt. Nogen elsker jo den slags, og sværger til ferier hvor den største beslutning du skal tage er om du vil ligge og stege ved poolen eller ligge og stege ved stranden. Vi er begge to sådan nogle der brokker os og transveder når termometeret viser +24 grader. Så det er en udfordring det her sardinien, men Aircon, skygge og vand er godt.
Vi putter Martha i babysengen i stuen/køkkenet, og går ud på altanen hvor vi drikker en øl og en kop espresso og sludrer indtil vi selv trimler i seng.
italiensk øl


Dag 2 – tirsdag
Vi sover alle tre længe, også minigøgleren. Vi har ingen faste planer i dag. Vi vil gerne ind til den gamle bydel i Alghero og måske til stranden. Vi spiser morgenmad. Espresso med varm mælk, Pane Carasau (sardisk fladbrød. Helt helt simpelt sprødt papirstyndt brød med en tydelig brødsmag og tendens til at krumme absurd meget. Lige som chips nærmest. Meget lækkert) forskellige slags pølser (mortadella, prosciotto, salami etc), ost (provolone og fontal), frugt (vandmelon, nektatiner og bananer), cereal med mælk, blodappelsinjuice og lidt yoghurt til Mart. The breakfast of champions.
morgenmadshygge

Vi triller ind imod byen. Hæver nogle euro undervejs. Det er varmt, men en virkelig fin tur på ca. 25 minutter, som vi kommer til at gå mange gange. Første halvdel af vejen er Via Lido, Standvejen. Her er strand til den ene side. I ægte sydeuropæisk stil med parasoller og solstole på rad og række. Der er masser af snackbarer og lignende. Og strandene er som fluepapir. Vi har fået at vide at Alghero er ferieby nummer 1 for italienerne. Særligt romerne, som kommer her for at ligge og stege og slappe af. På den anden side af vejen ligger der hoteller og ferielejlighedskomplekser side om side.  Alle restauranter her er udpræget turistede. Vi finder et gelateria Bar Monti, hvor vi nyder feriens første, men bestemt ikke sidste is. 
voldgøglerier ved Bar Monti

Den yngste gøjer overdrevet meget, og får helt sorte knæ. Hun charmer en nonne og en issælger. Halvvejs mod byen skifter vejen navn til Via Garibaldi, i daglig tale Mini-Ramblaen. Hele Sardinien har stærke bånd til Catalonien, og det siges at her er en Barcalonaagtig steming. Det kan jeg ikke rigtig udtale mig om, da jeg endnu ikke har været i Barcalona. Der er i hvert fald en bred strandpromenade med palmer og forskellige barer, cykeludlejninger, bådudlejninger etc. 
Via Garibaldi
Inde ved bymuren er der en kæmpestor marina med både i alle størrelse, fra de små gummibåde man kan leje for 80 euro for en dag, fiskekuttere, motorbåde, turbåde til turisterne, til ret store sejlskibe og endog yachter.  Den gamle bydel er vældig fin. Smalle gader med spidse brosten (ikke ligefrem klapvognsvenligt…), masser af spisesteder og geleteriaer, smykkeforretninger med koraller, souvenirshops, små hyggelige butikker med sardisk vin, ost osv, dyre tøjbutikker osv. Vi tuller lidt rundt og suger stemningen til os. Gøjen dratter i søvn, mens vi leder efter et sted at spise frokost. Den gamle bymur er lige ud til vandet i selvsagt en smukt sted at indtage sin mad. Den slags koster også. Men vi finder et sted og får udmærket frokost. Jeg får blæksprutte med kartofler og Niko får bagt provolone med pane carascau. Til hovedret får jeg en meget sløj fisk på en leje af …iceberg.
Blæksprutte med kartoffel til forret. Den smagte fandme godt!
 Niko får en rigtig læks carbonara. Tiramisu og caffe latte. Martha vågner og fråder brød. Vi prøver endnu et issted på vej hjem. Jeg får bl.a. is med mirto, som en en sardisk bitter likør lavet på myrtebær. Den smager sygt godt. Altså isen.
isspisning

Vi triller tilbage til Buganvillea og tager en siesta. Troede vi. Men fordi hun faldt kortvarigt i søvn i klapvognen gider hun da OVERHOVEDET ikke sove til middag. Så vi stener i den kølige lejlighed. Sent på eftermiddagen skal vi prøve stranden. Der er 50 meter til vandet, så det er lige til at overleve…. Vi finder et sted uden for mange mennesker, og breder håndklæderne ud. Vi er jo ikke til det der ligge og stege, så det med at leje liggestole kommer ikke på tale. Heldigvis er der masser af ”fri” strand også. Vi bader i Middelhavet. For første gang i mit liv for mit vedkommende. Det er salt og koldere end jeg havde regnet med. Men meget klart og lækkert, og der er masser af fisk og bunden er helt sandlækker. Vi er mest i vandkanten med Mart. Hun er lidt mere kry end i går, men ikke tryg endnu. Vi tørrer i solen og går op for at skifte tøj og tage ud at spise.
første tur til stranden

Vi spiser på Alguer Mia, som ligger lige om hjørnet, dvs ude i turisthelvedet, men som heldigvis er meget uturistet. Jeg vil mene vi får turens bedste måltid her. I hvert fald det jeg fik at spise. Det er en lille ristorante ned af en sidegade. Tjenerne er supersøde og sjove. De laver en mindre portion (til halv pris) af den bolognese vi bestiller til Martha, og bringer den ud samtidig med at vi andre får antipasti. Det er fandme god stil! Niko får bruschetta misti di terre. Men oh ve, der er lidt tun på den ene. Nikolaj er meget bange for fisk og skaldyr og synes det er en dødssynd at proppe noget med fisk på et ret der hedder noget med ”fra landjorden” Suk. Jeg får zuppa di vongole et cozzi, som er en superlækker tomatbaseret tynd suppe med en ordentligt læs helt perfekt tilberedte blåmuslinger og hjertemuslinger.
voldfråderen forret
 Hold nu din fede kæft hvor smager det godt. Jeg bestilte den egentlig mest af nysgerrighed, og eventyrlyst, da jeg egentlig ikke er den store muslingefan. Men jeg tror jeg er blevet omvendt. Mega foodgasm! Til hovedret får jeg noget næsten lige så lækkert, nemlig linguini di scampi, altså lang tynd pasta med store …rejer? Er scampi det? Sovsen og pastaen er cremet og lækker, og rigelig. Niko får risotto med svampe. Martha spiser bolognese med hele kroppen, og har længe en lang spaghetti liggende ovenpå hovedet. Bordet ved siden af, fire rare ældre englændere, synes det er noget af de mest nuttede, men også mest fedtede de nogensinde har set. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret.
spaghettimonsteret

Vi traver den anden vej ad Via Lido, ud imod den campingplads hvor Sun Tours har en masse gæster liggende. Vi bliver enige om at vi er utrolig glade for at vi ikke ligger i telt. Vi finder et rart lille geleteria og spiser dagens tredje is. 
skønno is
Med dejlig is i maven rumler vi hjemad, putter og hygger på altanen, med kaffe, vin, sardiske småkager og quizspil.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar