søndag den 17. februar 2013

Seriejunkier

Nikolaj og jeg ser serier. Mange serier. Vi har altid gang i en, og når den er slut, går vi rundt i et underligt vakuum indtil vi får begyndt på en ny. 
Så jeg tænkte at jeg ville anbefale de bedste kæresteserier, dvs. serier som mand såvel som kone kan nyde. Dvs Popular og Band of Brothers, som henholdsvis jeg og Niko er glade for, er udeladt. Måske laver jeg senere en liste over mine personlige favoritter, Dem som Niko ikke gider glo på.

1. Dexter 

Vi er lige blevet færdige med sæson 6, som er den sidste der er udkommet på DVD. Der er ihvertfald 2 sæsoner mere. Den handler om Dexter som er seriemorder og lab geek i politiets drabsafdeling i Miami. Han er en sindssygt spændende karakter, fordi han på en ekstrem måde er et billede på det lys og mørke som alle mennesker indeholder. På overfladen er han en meget pæn og lidt nørdet fyr, og i sin fritid slår han folk ihjel. Men kun dem der fortjener det. Altså andre mordere. På den måde er han en helt. Og man tager sig selv i at sidde op heppe på ham. "Kom nu Dexter, slå ham nu ihjel!" Det er sært fascinerende med en elskelig seriemorder. Serien byder desuden på et interessant og morsomt persongalleri, fx hans storbandende kejtede søster Debra, kæresten soccermom Rita, og vores favorit; altid upassende fellow lab geek Vince Masuka. Hver sæson er på 12 afsnit og har hver en story arch, som regel en seriemorder politiet og Dexter jager. Men med en masse twists. Sæson 5 hvor Dexter redder den unge kvinde Lumen fra en flok crazy motherfuckers der torturerer, myrder og nedsylter blondiner i tønder, er nok min favorit. Men den første sæson er også vildt god, fordi karakterne udvikler sig på en superspændende måde.

2. Fringe


En kvindelig FBI-agent, en skør professor og hans geniale søn på eventyr i grænselandet mellem videnskab og langt ude. Telepati, hypnose, tidsrejser, altnertive virkeligheder, hive mind, at komme tilbage fra de døde, kloning, nanoteknologi etc. Det er X-files baseret på ægte videnskab. Men det er slet ikke de langt ude story-lines der er det fede. Det er forholdet mellem de tre hovedpersoner. Det er JJ Abrams der står bag serien. Ham der også gav os Alias og Lost. Og hvor de to første starter fedt, løber det ligesom af sporet og ender ikke med et brag men med et pphhhøøeee.... Der lægges tonsvins af spor ud og masser af ender der skal løses, og vi håber meget at enderne løses i den femte og sidste sæson. Det forlyder at Abrams har lært lektien og sluttet da legen var god. Vi glæder os ihvertfald til 4. og 5. sæson som stadig venter. 

3. That 70's show

Skidesjov og skarp komedieserie om at være teenager. Vi citerer den konstant, og har set den igennem 2-3 gange, og jeg tror søreme det er ved at være tid til en gennemkigning igen. Der er 8 sæsoner, den 8. er dog fesen fordi to af hovedpersonerne, Eric og Kelso ikke er med. Men de første 7 er sublime. 

4. X-files

Den er fantastisk pga de langt ude historier, samspillet med Mulder og Scully og humoren. Der findes to typer afsnit. Dem der vedrører den store story arc, som er hele den her rumvæsener, ufoer, Cigarette Smoking man, konspirationsteorier, Scullys alien abduction, rumgraviditeter, Krycek og Mulders fortid. Den slags episoder var Nikolaj mest til. Den anden type episoder fik øgenavnet MOW, altså Monster of The Week. Og her kommer de omkring dels alle slags myter (loch ness monster, vampyrer, varulve, hekse, satanister, spøgelser, chubacabra, frankensteins monster, big foot etc ) og en masse crazy ideer fx manden der kan presse sig ind alle steder (fx i et nedløbsrør), et klamt monstermenneske der bor i kloaker, en underjordisk svampeorganisme der æder mennesker, en insektsværm der indhylder mennesker i pupper, en person der oplever den samme dag igen og igen etc. Jeg er mest til MOW. Nogle episoder er totale stiløvelser, fx "A post-modern Prometheus" der er filmet i sort-hvid og stilistisk ligner en horrorfilm fra 1950'erne. Eller mit favoritafsnit Small Potatos der er virkelig sjovt. På en eller anden måde hænger serien sammen selvom den skifter mellem dybtalvorlige og farlige situationer og gakket humor. De to sidste sæsoner stinker fordi Mulder og Scully er blevet skiftet ud med 2 helt nye FBI-agenter, og så mister den alt sin charme. 

5 Scrubs

Komedieserie i hospitalsmiljø. Af nogle beskrevet som den mest realitiske lægeserie på TV. På nogle punkter det sikkert rigtigt nok, men på andre punkter har jeg svært ved at tro på det. Humoren er skæv og lige i øjet. Synes vi. Et fedt persongalleri og deres samspil er det der gør denne serie eminent. Igen burde forfatteren have stoppet da legen var god, for de den sidste sæson mangler de fleste hovedpersoner. Not good!

6. The Big Bang Theory

Min bror hader den fordi han siger den er "The Nerd Minstrel Show" altså at den laver sjov på nørdernes bekostning. Jeg er nu ikke enig, jeg synes den er på nørdernes side. Men det er en anden diskution. Vi følger 4 nørdede gutter, Leonard der er forelsket i sin nabo Penny, men han er ikke ligefrem en damernes mand. Raj som ikke kan tale med kvinder medmindre han er fuld, Howard som bare er upassende og Sheldon som er...ja han er vel autist. Det lyder som en sørgelig masse, men det fungerer bare. Jeg er VILD med humoren, og synes kun serien bliver bedre med tiden. I de nyeste sæsoner er der tilføjet 2 pigenørder, som giver den et helt nyt lag. Jeg tænker Bernadette og Amy er blevet tilføjet fordi serien har en overraskende stor kvindelig fanskare. 

7. Bones

Den er blevet kaldt 00'ernes X-files, nok mest pga den seksuelle tension imellem kvindelig videnskabsentusiastisk scientist og mandlig følelsesmæssigt drevet FBI-agent. Udover den der tension, som virkelig driver serien er der mere og mere farverige mord og lig som en flok lab geeks undersøger. Historierne er nogen gange lidt forudsigelige, men persongalleriet og humoren gør, at det ikke gør så meget. Vi har endnu ikke set den nyeste sæson, men jeg har hørt at den er lidt fesen. Hvorfor? Fordi man har brudt den seksuelle spænding og ladet de to hovedpersoner ikke bare få hinanden, men få en baby sammen. 

8. How I met your mother

Uendelig populær i DK, og jeg er helt med på hvorfor. Karakterene er pisseskægge, humoren er tilpas skæv og den fyldte det hul Friends efterlod. Jeg er vild med serien, men synes ligesom snart ham Ted skulle tage faktisk at møde den der mother....

9. Waking the Dead/Sagen Genåbnet

Eller herhjemme kaldet, "Svensken". Fordi jeg synes hovedpersonen ligner en svensker. En gedigent spændende BBC krimiserie. Der er ikke så meget nyt. Der er tale om en Cold Case Squad som genåbner gamle uopklarede sager. Der er en kolerisk politmand, en forstående psykologdame, en kæk blond politikvinde, en sort politimand og en kvindelig patolog. Lidt spøgelser fra personernes fortid. Det er set før, men det fungerer bare. Den består af en række dobbeltafsnit (ialt spillefilmslængde) som hver dækker en gammel mordsag.

10. Friends


Den duer altid. Det er jo lidt ligesom om det er ens egne venner efterhånden. Det er ihvertfald sådan at nærmest uanset hvad man kommer ud for i livet, så har man lige en Friends-anekdote at byde ind med. "Det var ligesom dengang Joey fik "the meat-sweat" fx. Vi citerer den ofte herhjemme. 

11. Lost

Et lidt kontroversielt valg. For mens jeg elskede de første par sæsoner hvor der skete mystiske ting og sager og de spændende karakterer udviklede sig, var slutningen den største prut jeg nogensinde har oplevet. JJ Abrams lod det simpelthen løbe løbsk, istedet for at slutte tidligere på en fed måde, hvor de løse ender blev samlet og alle var glade. 

12. Pushing Daisies

Helt vildt ærgeligt at der kun blev lavet to sæsoner af denne pragtfulde serie. Men den blev et offer for The Writers Strike i USA for nogle år siden. Historien er gakket og original. Ned kan vække de døde til live, kun ved hjælp af sin pegefinger, men med mindre han prikker til den oplivede igen indenfor et kort stykke tid, dør en anden person. Han bruger sin evne til at løse mordgåder. han spørger simoelthen den døde hvad der skete. Så langt, så godt. Da han vækker sin barndomskæreste til live igen, kan han ikke få sig selv til at prikke hende død igen. Så nu er de kærester, men kan ikke røre hinanden, for så dør hun (igen) Serien er æstetisk lækker og sær. 

Det var det!

Men der er jo også Seinfeld, Simpsons, the Cleveland Show, CSI, Alias, Taken, American Dreams og.... og....

Vi er glade for serier. De næste vi skal se er Six Feet Under og Breaking Bad. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar